Cilj je zeleni metanol
52

Kina će izgraditi postrojenje za pretvaranje kuhinjskog otpada u gorivo za brodove

D. B.
Jedna od najvećih kompanija za snabdijevanje prirodnim gasom u KIni najavila je izgradnju postrojenja u kojem će se kuhinjskog otpada u zeleni metanol.

Zeleni metanol je alternativno gorivo koje transportna industrija u Kini može koristiti za smanjenje zagađenja i povećanje efikasnosti.

Shi Pingyang, potpredsjednik kompanije Shenergy, novinarima je rekao da će postrojenje biti spremno do kraja 2025. godine te da će moći proizvoditi 70.000 do 100.000 tona metanola.

Metanol je bezbojna tečnost koja se uglavnom koristi za proizvodnju drugih hemikalija kao što su formaldehid, octena kiselina i plastika. Također, može se koristiti i kao izvor goriva za motore.

Međutim, za razliku od tradicionalnog metanola koji potiče iz fosilnih goriva, zeleni metanol se proizvodi iz izvora s niskim udjelom ugljika kao što je biomasa ili pak "hvatanjem" ugljika.

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) iz 2023. godine, zeleni metanol može smanjiti emisije ugljen-dioksida za 60 do 95 posto. Izvještan navodi da također može ukinuti emisije sumpornih oksida i čestica.

Alternativno gorivo se može mješati s benzinom ili diteloom bez potrebe za velikim modifikacijama motora te se koristiti u svim tipovima vozila.. Također, zeleni metanol može poslužiti kao sirovina za proizvodnju drugih hemikalija i materijala te na taj način smanjiti ovisnost hemijske industrije o fosilnim gorivima.

WEF očekuje da će proizvodnja zelenog metanola biti povećana na 500 miliona tona do 2050. godine s 0,2 miliona tona koliko se godišnje proizvodilo do prošle godine. Prema procjenama Međunarodne agencije za obnovljivu energiju, to će smanjiti ispuštanje 1,5 gigatona ugljen-dioksida godišnje.

Kina koristi sve alternativne izvore energije kako bi zadovoljila svoju sve veću potrebu za snagom. Zemlja se fokusira na nuklearne, hidro, solarne i druge načine da zadovolji svoje potrebe za energijom. Zeleni metanol je jedna od alternativa, koja može biti korisna u sektoru transporta te ga učiniti održivim i bez emisija, uz smanjenje operativnih troškova.

Odvojeni otpad od hrane se može koristiti za proizvodnju komposta ili metana, dok ulja mogu koristiti industrijskom sektoru zemlje.

Potpredsjednik Shenergyja je rekao da već postoji infrastruktura potrebna za proizvodnju zelenog metanola te je uvjeren da bi se mogao proizvoditi po nižoj cijeni od međunarodnog standarda.

Ranije ove godine, u martu, Shenergy je potpisao okvirni sporazum o partnerstvu s Hong Kongom i kompanijom China Gas Company Ltd. (Towngas), kako bi promovisao razvoj zelenih energetskih biznisa u Šangaju, Hong Kongu te na domaćim i međunarodnim tržištima.

Partnerstvo uključuje i povećanje kapaciteta za proizvodnju zelenog metanola, kao i istraživanje drugih tržišta za zelenu energiju. Towngas proizvodi zeleni metanol u Kini već godinama.

Ovog mjeseca je farma svinja Sonhlin, koja je dio Shenergyjeve podružnice Shenergy Environment, uspješno pročistila biogas iz svinjskog stajnjaka. Kompanija je također integrisala 100.000 kubnih metara biometana u gradsku gasnu mrežu. Program je usmjeren na problem otpada na farmama i smanjenje emisije štetnih, zagađujućih gasova.