Poput gigantskog iPada
0

Kanadske kompanije otkrile detalje o Appleovom iTV-u

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kanadske telekomunikacijske kompanije Rogers i Bell u svojim laboratorijama već imaju Appleov iTV uređaj. Dva neimenovana izvora su oktila da će korisnici uređaj sa ravnim ekranom kontrolisati glasovnim komandama koristeći softver sličan glasovnoj kontroli Siri koju koristi iPhone 4S. Uređaj će imati i aplikacije poput onih koje nudi iPad.

Appleov iTV će ponuditi i kontrolu pokretom, tako da će korisnici moći upravljati aplikacijama koristeći se pokretima ruku kako bi tipkali na virtuelnoj tastaturi prikazanoj na ekranu.

Već dugo postoje spekulacije da će Apple predstaviti svoj iTV ove godine. Detalji su se pojavili u anketi kompanije Best Buy. Kupcima je postavljeno pitanje šta misle o potpuno novom Appleovom HDTV-u. Ovo istraživanje je zanimljivo jer sadrži mnogo detalja o novom uređaju. Imat će ekran veličine 42 inča i rezoluciju 1080p, a korisnici će uživati u aplikacijama poput igre Angry Birds i ostalih aplikacija kao i na iPhoneu. Appleov iTV će koštati 1.499 dolara.

Istraživanje je isplanirala norveška kompanija Confirmt, a korisnici su upitani za mišljenje o nadolazećem Appleovom HD televizoru.

Spekuliše se i da će iTV imati mogućnost daljinske kontrole putem iPada i iPhonea, kao i webTV poput Netflixa. Appleov iTV bi mogao imati i iSight kameru i ponuditi Skype, iako Apple već ima svoj Facetime.

Insajderi tvrde da Apple radi na iTV-u od septembra prošle godine, a premiuli direktor Applea, Steve Jobs, je ranije rekao da će iTV imati najjednostavniji interfejs koji je moguće zamisliti.

Uređaj bi u prodaji mogao biti krajem 2013. godine.