Tehnologija
0

Kamilje nosnice inspiracija za izgradnju oaze u Sahari

Sarajevo-x.com
Naučnici inspirisani nosnicama kamile pripremaju projekt u kojem će u Sahari vještački biti svorena oaza.

Projekt vrijedan 3,3 miliona funti će biti izgrađen u Kataru, a biljni život će donijeti u jedno od područja najtežih za život. To će biti omogućeno zahvaljujući proučavanju nosnica kamile.

Koristeći se trikom prirode, oaza nazvana Sahara Forest će koristiti vodu s površine i hladnu vodu koja će biti upumpavana 200 metara ispod pijeska kako bi napajala drveće, povrće i alge.

Sistem za navodnjavanje će raditi na isti način kao i nosnice kamile, konstantno će kondenzovati vodu koja zbog toplote isparava tokom dana. Životinja izdiše vlažan zrak, a njena njuška ga potom „usisava“ i kondenzuje vodu, što je održava u životu u pustinji gdje vladaju surovi uslovi. Njene nosnice uzimaju vodu iz toplog zraka tokom noći.

Dizajneri Sahara Foresta će koristiti sličnu ideju koju su već uspješno testirali. Korištenjem solarne energije će se napajati pumpe koje će pumpati vodu kroz veliku staklenu strukturu.

Vrući pustinjski zrak će uzrokovati isparavanje vode na površini, koja se pojavljuje tokom noći, ali strateški postavljena ograda će ga ohladiti prije nego ode u nebo. To će održavati optimalnu temperaturu staklenika za rast biljaka. Dok hladniji zrak struji oko kompleksa, on udara o hladne cijevi koje sadrže vodu upumpanu iz dubine u pijesku, nakon čega se ponovo kondenzuje.

"Projekt u Kataru će demonstrirati koristi od smanjenja otpada u tehnološkim sistemima. Naša poruka je da je moguće dizajnirati rješenja koja su dobra za okolinu, društveni razvoj i dugoročnu ekonomsku održivost", rekao je Joakim Hauge, direktor projekta.

Projekat Sahara Forest će biti izgrađen na površini od 10.000 metara kvadratnih.