{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Japanski naučnici razvili lebdeću lokomotivu

S
13.5.2011. u 21:30
0
13
Japanski naučnici razvili lebdeću lokomotivu
0
Japanski naučnici razvili lebdeću lokomotivu
Kada se govori o vozu koji leti zrakom, mnogi će reći da se radi o sceni iz nekog naučnofantastičnog filma. No, lebdeće lokomotive su postale stvarnost zahvaljujući japanskim naučnicima koji su razvili voz sa krilima i propelerima. Ovi dodaci omogućavaju let određenom putanjom. Istraživački tim na čelu sa Yusukeom Sugaharom sa Univerziteta Tohuku je dizajnirao prototip voza-aviona koji lebdi iznad tla na zračnom jastuku.
Budući da voz ne dolazi u kontakt s tlom, ne postoji trenje koje će otežavati njegovo kretanje prama naprijed, što ovom vozu omogućava da ostvari veće brzine od onih koji se danas koriste. Također, znatno je smanjena potrošnja energije. Problem sa ovim revolucionarnim tipom voza je to što je teško postići da ostane paralelan sa tlom zbog krila koje posjeduje. Isto je i sa avionima.

Iako prototip posjeduje sistem za kontrolisanje neželjenih kretnji krila i stabilizaciju tri osovine voza, to još uvijek nije dovoljno za besprijekornu i mirnu vožnju. Šangajski vozovi Maglev koriste moćne elektromagnete tako da se donji dio vozila "odbija" od staze po kojoj se kreće. Problem sa ovim vozovima je vjetar između voza i staze po kojoj se kreće, tkao da se velika količina energije potroši kako bi se prevazišla antagonistička sila.

Međutim, voz-avion zapravo koristi ovaj vjetar i koristi ga za kretanje prema naprijed. Najveća zabilježena brzina voza Maglev u Japanu do sada iznosi 581 km/h. To se dogodilo 2003. godine, no prvi Maglev voz je korišten u Birminghamu još 1984. godine, piše Daily Mail.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: