{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanski levitirajući voz postavio novi rekord u brzini

17.4.2015. u 16:23
21
58
Japanski levitirajući voz postavio novi rekord u brzini
21
Japanski levitirajući voz postavio novi rekord u brzini
Japanski levitirajući voz postavio je novi rekord ostvarivši brzinu 590 kilometara na sat, što je za devet kilometara više u odnosu na prethodni rekord postavljen 2003. godine
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Central Japan Railway, koji su napravili ovo vozilo za masovni transport na duže destinacije, žele da dostignu brzinu od 600 kilometara na sat i to već sljedeće sedmice. To je veća brzina od one koju dostignu neki manji avioni.

Voz je testiran pod budnim okom 29 tehničara. R Central ne očekuje da će voz biti u prometu do 2027. godine do kada bi trebali voziti brzinom od 505 kilometara na sat. Nadaju se da će uskoro transportovati voz u SAD koji bi se koristio na relaciji New York-Washington D.C.

Japanci rade i na liniji Tokio-Nagoja kako bi put od 286 kilometara trajao 40 minuta, što je znatno kraće nego sada kada se na toj relaciji putuje trajektom.

Maglev vozovi su bazirani na levitirajućoj tehnologiji u kojoj magnetna polja dižu i pokreću voz duž šina. Premijer japana Shinzo Abe posjetit će SAD krajem aprila kako bi provjerio kako napreduju radovi na ultra brzoj željeznici koja spaja San Francisco i Los Angeles. Maglev voz bi na ovoj relaciji trebao biti u funkciji 2029. godine, a vozit će brzinom 320 kilometara na sat.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: