Italija
27

Izvedena prva transplantacija gušterače uz asistenciju robota

Sarajevo-x.com
Talijanski hirurzi su izveli prvu uspješnu transplantaciju gušterače uz asistenciju robota, piše "Daily Mail".

Tim hirurga iz bolnice Pisa su izveli operaciju na 43-godišnjoj ženi koja je bolovala od dijabetesa tipa 1 čitavih devetnaest godina. Ovoj ženi je također prethodno transplantiran bubreg.

Pacijentica nije doživjela nikakve komplikacije tokom trosatne procedure, te je napustila bolnicu tri dana kasnije.

Talijanski doktori su rekli da je ova transplantacija otvorila mogućnosti za nove tretmane dijabetesa, jer je manje invazivna od tradicionalne operacije.

Vodeći hirurg Ugo Boggi je rekao da je sa svojim kolegama izveo operaciju 27. septembra i da je tijelo njihovog pacijenta uspješno prihvatilo novi organ.

Boggi je dodao da je ova operacija ušutkala kritike koje su desetljećima dovodile u pitanje transplantaciju gušterače zbog ogromne invazivne prirode tradicionalnih tehnika i čestih postoperativnih komplikacija.

Koristeći se robotom DaVinci SHDI, tim je uklonio gušteraču pacijentice i transplantirao drugu praveći tri male rupice i rez koji je dug samo sedam centimetara.

Daniela Scaramuccia, savjetnik za zdravlje, je pohvalila ovu operaciju riječima da nudi nove prospekte u liječenju.

"Korištenje robota tokom operacija je tek u početnoj fazi i vjerujemo da ćemo ih moći u budućnosti koristiti u razne svrhe", rekla je Scaramuccia.

Doktori iz bolnice u Montrealu su koristili robota anestetičara pod imenom McSleepy koji je uspavljivao pacijente. Nakon toga su "zaposlili" i robotskog hirurga DaVincija kojim su upravljali pri delikatnim operacijama.

"Svojim pokretima kontrolišemo pokrete robota DaVincija i na taj način izvodimo delikatne operacije sa preciznošću pokreta kakvu ne posjeduje ljudska ruka", rekao je dr. Aprikian sa Univerzitetskog zdravstvenog centra McGill.