Izumljena kaciga koja 'hladi mozak'

S
Sarajevo-x.com
14.1.2010. u 20:00
0
1
Izumljena kaciga koja 'hladi mozak'
0
Izumljena kaciga koja 'hladi mozak'
Jullian Preston-Powers iz Brightona ponosni je vlasnik izuzetnog izuma nazvanog TermaHelm. Naime, riječ je o kacigi za motocikl u kojoj je ugrađen poseban uređaj koji djeluje kao ledena obloga u slučaju udarca. Ovaj izum bi mogao spasiti na hiljade života godišnje.
Hladeći mozak, vjeruje se da ova kaciga može da smanji rizik od dugoročnog oštećenja mozga i spasi živote mnogih ljudi. Reakcije na Jullianov izum su nevjerovatne i on je zadovoljan kako se stvari razvijaju.

"Ljudi još uvijek ne mogu da vjeruju da se prije mene niko nije sjetio da napravi ovakvu kacigu koja će znatno smanjiti smrtnost u motociklističkim nesrećama" rekao je ovaj inovator.

On je doživio "eureku" kad se povrijedio dok je igrao košarku s prijateljem.

"Kad sam pao, udario sam ga laktom u glavu. Neko nam je dodao ledenu oblogu koja je bila toliko hladna da sam je jedva držao na glavi. Slučajno sam stavio oblogu u njegovu kacigu a kad je on stavio na glavu bio je primjetno iznenađen njenim efektom", rekao je Jullian.

U ovoj kacigi nalaze se dva lagana pakovanja - u jednom je voda a u drugom amonijum nitrat. Nakon udarca, ova dva pakovanja se izmješaju što dovodi do hlađenja.

Hlađenje koje traje i do 45 minuta, stabilizira temperaturu mozga te povećava šanse za preživljavanje.

Nakon dvije godine usavršavanja u Inovacijskom centru Sussex kacige će se od maja ove godine naći na tržištu.


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: