Uz pomoć direktnog linka
0

Izbrisane fotografije s Facebooka možete ponovo vidjeti

Sarajevo-x.com
Privatna fotografija Marka Zuckerberga
Privatna fotografija Marka Zuckerberga
Fotografije koje su izbrisane sa društvene mreže Facebook je moguće ponovo vidjeti ukoliko imate direktan link na njih, objavio je Daily Mail.

Zvaničnici kompanije su priznali da njihovi sistemi ne brišu sve fotografije u određenom vremenskom periodu. Ovo je pravi šok za korisnike koji su se oslonili na funkciju brisanja kako bi uklonili neke sramotne fotografije sa svojih profila.

Izbrisane fotografije nestaju sa stranice, ali ih je moguće vidjeti putem direktnog linka. To znači da će, ako je fotografija poslana mailom, svako ko klikne na njen link moći ponovo da je vidi.

Zvaničnici Facebooka su obećali da će ispraviti ovaj problem koji ne obuhvata sve fotografije, ali većinu njih da.

Na internet-stranici Ars Technica, posvećenoj tehnologiji, navodi se da je fotografija golog djeteta obrisana 2008. godine, ali je vidljiva i danas. Iz Facebooka je saopćeno da će nova nadogradnja sistema popraviti ovaj problem. No, čak i ako se to dogodi, fotografije će biti dostupne dodatnih 45 dana nakon brisanja.

"Sistem koji smo koristili za čuvanje fotografija nije uvijek brisao fotografije u određenom vremenskom periodu, iako ih je uklanjao sa stranice. Radimo na novim sistemima koji će osigurati potpuno brisanje u roku od 45 dana od primanja zahtjeva. Ovaj proces je gotovo završen, a na starom sistemu je ostao samo mali postotak korisničkih fotografija. Proces će u potpunosti biti završen za mjesec ili dva", saopćio je glasnogovornik kompanije Facebook.