Desetka za "desetku"
41

Isprobali smo Samsung Galaxy S10: Vrhunski dizajn i performanse dostojne flagshipa

Piše: D. B.
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Nakon što je na Samsungovom događaju Unpacked održanom u San Franciscu 20. februara imao svjetsku premijeru, a potom bio predstavljen bh. javnosti u Sarajevu 7. marta, došlo je vrijeme da i mi isprobamo flagship smartphone Galaxy S10 i provjerimo šta donosi i da li može nastaviti uspjeh svojih prethodnika.

U naše ruke je stigao model perla bijele boje, a radi se o verziji sa 128 GB interne memorije proširive microSD karticom do 512 GB te 8 GB RAM-a. Poznato je da S10 ima 6.1-inčni Dynamic AMOLED ekran rezolucije 3.040x1.440 piksela (550ppi) i formata 19:9 preko kojeg je postavljeno izdržljivo Gorilla Glass 6 staklo. Samsungovi ekrani su uvijek bili na samom vrhu, a drugačije nije ni ovog puta jer je Dynamic AMOLED panel sa 16 miliona boja jednostavno perfektan bez obzira za šta ga koristite, bilo da se radi o društvenim mrežama, aplikacijama, igrama, gledanju multimedijalnog sadržaja i slično. Samsung se riješio ivica pa se ekran prostire cijelom prednjom stranom, što je zaista sjajno. Recimo da je S10 prvi uređaj na tržištu s HDR10+ certifikatom.

Pored i više nego dovoljnih 8 GB RAM-a za odlične performanse novog Samsungovog flagshipa brine se Exynos 9820 Octa procesor (8 nm) zbog kojeg uređaj radi besprijekorno u kombinaciji s Androidom 9 Pie čak i pri većim opterećenjima. Kao i njegov prethodnik, Galaxy S10 je pokretao popularne igre poput PUBG-a s navišim mogućim postavkama, a da se pri tome nije grijao ili pokazivao nedostatak "daha" usporavanjem, sjeckanjem i slično. Uređaj napaja litij-jonska baterija od 3.400 mAh koja je uistinu dostojna ovakvog uređaja. Uz prosjećno dnevno korištenje je bez problema uspijevala izdržati tokom cijelog dana bez potrebe za punjačem, a kada smo S10 koristili nešto manje i u kombinaciji s drugim smartphoneom, baterija je trajala duboko u naredni dan. Ako ste od onih koji ne ispuštaju svoj smartphone iz ruku te ste nemilosrdni prema bateriji, ni tu nećete imati problema jer uređaj podržava brzo i bežično punjenje snage 15 W. Treba svakako istaknuti i novu mogućnost Samsungovog flagshipa, a to je da može puniti drugi uređaj koji podržava bežično punjenje. Dovoljno je samo staviti npr. drugi smartphone na poleđinu modela S10. Iako ovo nije neko idealno rješenje, ipak vas može spasiti u nekim hitnim situacijama kada do "pravog" punjača nikako ne možete doći.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kada je riječ o dizajnu, S10 ima kompaktne dimenzije koje iznose 149.9 x 70.4 x 7.8 mm, njegova debljina iznosi 7,8 mm i težak je 157 g. Kao što smo već napomenuli, ekran je zaštićen Gorilla Glass 6 staklom, na stražnjoj strani je postavljeno Gorilla Glass 5 staklo, dok je ram aluminijski. Ono što smo mogli primjetiti tokom dvosedmičnog korištenja uređaja jeste da je S10 zaista kompaktan uređaj, da lijepo "leži" u ruci te da se njime može lako rukovati jednom rukom, Dugmad za jačinu zvuka, asistenta Bixby te za uključivanje i isključivanje uređaja su pozicionirana tako da su lako dohvatljiva, tako da većina korisnika neće imati nikakvih problema. Samsung je odlučio zadržati klasični 3,5 mm utor za slušalice koji se nalazi na donjoj strani pored USB-C porta i odličnog stereo zvučnika kojeg je ipak i dalje prilično lako prekriti prstom u slučaju kada je uređaj položen prilikom igranja igara, gledanja videosadržaja i slično. Također, stekli smo dojam da uprkos tome što je načinjen od stakla smartphone nije toliko klizav te vam neće baš lako ispasti iz ruke. Ipak, svakako vam savjetujemo da svoj smartphone zaštitite nekom maskicom po želji, za svaki slučaj. "Boljka" stakla je i prljanje jer je ono pravi magnet za otiske prstiju. Mobitel je otporan na vodu i prašinu po standardu IP68.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kamere su uvijek bile Samsungov adut, a S10 ih ima ukupno četiri, tri stražnje horizontalno poredane kamere te jednu prednju. Nazad je ultraširoka kamera od 16 MP (f/2.2.), kao i široka Dual Pixel kamera (f/1.5 do 2.4) od 12 MP s optičkom stabilizacijom slike te telephoto (f/2.4) kamera također od 12 MP s autofokusom, optičkom stabilizacijom slike i 2x optčkim zumiranjem. Podršku stražnjim kamerama pruža LED bljeskalica i automatski HDR. Što se tiče videa, moguće je snimati video rezolucije 2160p pri 60fps, 1080p pri 240 fps te 720p pri 960 fps. Naprijed je također izuzetno dobra kamera od 10 MP (f/1.9) s automatskim HDR-om koja može snimati video rezolucije 2160p pri 30 fps te 1080p pri 30 fps. Ova kamera je smještena u rupicu u gornjem desnom dijelu ekrana koja i nije iritantna u odnosu na ranije popularni zub na ekranu, ali to je ipak individualno.

Što se tiče modova dostupnih u aplikaciji za kamere, tu imamo poznate opcije Food, Panorama, Pro, Live focus (četiri opcije), Photo, Video, Super Slow-mo i Slow motion koje smo za vas isprobali. Recimo i da aplikacija ima poseban mod za Instagram, koji omogućava direktno dijeljenje sadržaja na pomenutu društvenu mrežu te alate za uređivanje fotografija. Naravno, tu je i dalje AR Emoji mod za kreiranje personaliziranih "živih" emotikona. Poznata je to već opcija, ali i dalje veoma zanimljiva.

Profesionalni fotograf portala Klix.ba je uz našeg novinara također testirao kamere te im je dao visoku ocjenu.

"Preciznost i brzina autofokusa je zaista u klasi najboljih profesionalnih DSLR aparata. Stabilizacija je fantastična, kako za fotografije, tako i za video, što omogućava pravljenje fotografija i videa 'iz ruke' bez potrebe za stativom čak i u lošim uvjetima svjetlosti. Reprodukcija boja je vjerodostojna, a na raspolaganju je i mnoštvo kreativnih filtera. Tu je i profesionalni mod za nešto naprednije korisnike koji omogućava kompenzaciju blende, određivanje ekspozicije i blende, određivanje balansa bijele po presetima, kelvinaži i slično. Ipak, automatski mod zaista daje odlične rezultate jer sada imamamo dosad najbolju kameru na jednom Galaxy uređaju", istakao je Šebalj.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Kada je riječ o sigurnosti, u Samsungu su se ponovo potrudili, a novitet je svakako ultrasonični skener otiska prsta koji je sada integrisan u ekran. Uz malo navikavanja i dobru postavku, ovaj skener će raditi brzo i bez problema. Mi smo izabrali desni palac za skeniranje i lako smo otključavali naš uređaj. Zanimljivo, radio je i u slučaju vlage na prstima, što je bila mana prethodnih skenera postavljenih na kućištu pored kamera. Također, pored klasične šifre vaš smartphone možete zaštititi i tehnologijom prepoznavanja lica koja je funkcionalna, ali njeno korištenje ipak ne bismo preporučili jer ju je još uvijek lako "prevariti".

Od ostalih senzora je tu i onaj koji mjeri otkucaje srca koristan u aplikaciji Samsung Health.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Recimo da u pakovanju uz S10 dolazi upustvo, igla za otvaranje slota za SIM i microSD kartice, odlične slušalice razvijene u saradnji s kompanijom AKG, USB adapter te punjač.

Galaxy S10, kao i njegova braća Galaxy S10 Plus i Galaxy S10e, na bh. tržištu su dostupni od 8. marta po cijeni od 1.499 KM za Galaxy S10e, 1.799 KM za Galaxy S10 pa do 1,999 KM za Galaxy S10 Plus.