Značajan jubilej
0

Internet Explorer proslavio 15. rođendan

Sarajevo-x.com
Microsoftov web-pretraživač Internet Explorer svjetlost dana ugledao je prije tačno 15 godina. Tokom svog postojanja IE doživio je mnoge uspone i padove.

Verzija 6 muku je mučila sa brojnim sigurnosnim problemima, čime je zaslužila epitet najomraženijeg pretraživača. Ipak, IE još uvijek drži prvu poziciju na listi najpopularnijih pretraživača, a posljednje dvije verzije bitno su popravile loš ugled svog prethodnika.

Prva verzija pretraživača, Internet Explorer 1, prvi put se pojavio prije 15 godina, 16. augusta 1995. godine. Verzija 3.0 dolazila je zajedno sa Windowsom, što je IE omogućilo drastično povećanje udjela na tržištu i marginaliziranje nekad utjecajnog Netscape Navigatora.

Velika popularnost IE počela je blijedjeti pojavom Firefoxa, besplatnog pretraživača, koji se na tržištu pojavio 2004. godine, kao odgovor na problematični IE6. Nakon nekoliko godina zanemarivanja, Microsoft je ponovo počeo raditi na poboljšanju Internet Explorera, što se odrazilo na verziju 7, koja je veliki pomak naprijed na polju sigurnosti i stabilnosti.

Prema posljednjim podacima "Net Applicationsa", Internet Explorer drži 60,74 posto tržišta, Firefox 23,75, zatim slijede Chrome, Safari, Opera i drugi. Microsoft se trenutno sprema na lansiranje novog poglavlja u svojoj historiji, Internet Explorera 9. Prva javna beta-verzija pretraživača bit će predstavljena u San Francisku 15. septembra.