Upozorenje Vinta Cerfa
0

"Internet bi mogao postati nestabilan zbog novih adresa"

SRNA
Vint Cerf
Vint Cerf
Internet bi mogao da postane nestabilan u narednim godinama zbog prelaska na novi sistem adresa, upozorio je jedan od originalnih arhitekata svjetske informacione mreže Vint Cerf.

Sadašnja količina raspoloživih adresa potrošiće se tokom 2012. godine, pa države i kompanije moraju da pređu na novi sistem, izjavio je Cerf.

    	Tokom prelaznog perioda internetske adrese mogle bi da postanu nepouzdane, zbog čega će sajtovi i usluge biti teže dostupni, navodi Cerf.

    	"Ovo mora da se dogodi ili će internet prestati da raste", rekao je ovaj stručnjak, a prenosi BBC.

   	Internet je dostigao sadašnju veličinu koristeći četvrtu verziju sistema određivanja adresa, koji omogućava definisanje oko 4,3 milijardi adresa. Procjenjuje se da će ova zaliha biti potrošena do kraja januara 2012. godine.

    	Sistem sa daleko većim brojem raspoloživih adresa je osmišljen, ali se kasni sa napretkom ka njegovoj primjeni.

    	"Poslovna zajednica mora da shvati da je ovo infrastruktura na kojoj ona počiva i da je promjena potrebna kako bi zajednica mogla da nastavi da raste i osloni se na novu strukturu", rekao je Cerf.
    	On je kritikovao globalni poslovni svijet zbog "kratkovidosti" i i zato što promjena sistema adresa već nije obavljena.

 	Cerf je rekao da će, pored činjenice da je ostalo malo vremena, dodatan problem predstavljati i nekompatibilnost dva sistema za adrese.