Tehnologija
0

Inteligentni sistem kamera detektuje nerede na tribinama

Sarajevo-x.com
Razlikovanje običnih navijača od huligana na utakmicama je težak posao čak i za iskusno osoblje obezbjeđenja. Pregledanje nekoliko ekrana sigurnosnih kamera je jako zamorno. Međutim, postoji novo rješenje, piše "Daily Mail".

Inteligentni sistem CCTV kamera potpuno neovisno može detektovati dio tribine gdje dolazi do nereda. Ovaj sistem radi poput ljudskog oka i može uočiti nerede čak i u velikim masama okupljenih ljudi.

Sistem"Smart Eyes" snima i analizira publiku te ljudskog operatora upozorava ukoliko se dešava nešto neobično na tribinama.

Kamere detektuje različite objekte čak iako se kreću u gužvi. Sistem koristi fiksne kamere koje pokrivaju različite dijelove tribina kao i dvije ultra-aktivne stereo kamere. One se poput ljudskog oka mogu fokusirati i pratiti određene tačke i zumirati ih. Koriste se inovativnim softverom koji automatski analizira dijelove slike. U stanju su da izračunaju stepen pokreta za svaki piksel što im omogućava da identifikuju aktivne dijelove na slici, odnosno snimku. Na ovaj način uoči kretanje i klasificira ga te na taj način razlikuje pasivne gledatelje i one koji skaču. Kamere također raspoznaju prazna mjesta i stepenice.

Sistem detektuje sumnjivi događaj na tribini i fokusira se na njega pomoću kamera. Ovisno o prioritetima koje su postavili eksperti za sigurnost, kamere mogu ignorirati objekte kao što su zastave, a posebno se fokusirati na opasnosti poput ljudi koji se nalaze blizu terena ili mu se približavaju.