Tehnologija
0

Intel želi revolucionalizirati računarsku industriju

Sarajevo-x.com
Najveći proizvođač čipova na svijetu, Intel, predstavio je čipset koji u budućnosti namjeravaju ugrađivati u računare, a njihov izum revolucionalizirat će tržište, javlja BBC.

Proizvod kodnog imena Sandy Bridge Intelov je prvi tehnološki spoj mikroprocesora i grafičkog procesora na jednom silikonskom čipu.

Dizajniran je da smanji vrijeme potrebno za reprodukciju slike.

Kompanija je sigurna da će nova tehnologija pridobiti kupce i prodavače računara.

"Sandy Bridge će revolucionalizirati računare", rekao je Intelov izvršni direktor Paul Otellini na godišnjem forumu programera računarske opreme u San Francisku.

Sastavljanje procesora će smanjiti vrijeme koje je potrebno za reproduciranje slike i tako poboljšati sam rad procesora i grafičke kartice, što bi moglo zasmetati drugim proizvođačima grafičkih kartica.

"Ovo je velika stvar, a nas zanima kako će čip raditi kada krene u prodaju sljedeće godine", rekao je Martin Relnolds, zamjenik direktora firme "Gartner" koja se bavi istraživanjem tržišta. "Ne mislim da će ovo revolucionalizirati industriju, ali će potaći stalnu promjenu koja je dio historije računarske industrije. Intel mora ići u korak sa novim tehnologijama, a ovo će biti nešto novo slijedećih nekoliko godina."