Tehnologija
0

Intel ulaže osam milijardi dolara u fabrike

SRNA
Korporacija "Intel" objavila je danas plan o ulaganju osam milijardi dolara u fabrike u SAD radi proizvodnje nove generacije računarskih čipova.

"Intel", najveći svjetski proizvođač mikroprocesora, saopštio je da će ova sredstva u narednih nekoliko godina biti iskorištena za proizvodnju 22-nanometarskog čipa "Ivy Bridge" u nekoliko postojećih fabrika u SAD od kraja 2011. godine.

Kompanija će uložiti novac i u novo postrojenje za istraživački rad u sjeverozapadnoj državi Oregon.

"Intel" je objavio da će ovi projekti donijeti 6.000 do 8.000 novih radnih mjesta u građevinskoj industriji, a na kraju će rezultovati sa 800 do 1.000 stalnih radnih mjesta u oblasti visoke tehnologije.

Svjetsko tržište računara raste tempom od milion novih računara svakog dana, a "Intel" navodi da će zahvaljujući unapređenju i modernizaciji svojih fabrika biti omogućen dalji rast tržišta, naročito u oblasti mobilnih uređaja.

"Intel proizvodi oko 10 milijardi tranzistora u sekundi. Ove investicije stvoriće kapacitet za inovacije o kojima se još i ne sanja", izjavio je viši potpredsjednik kompanije za proizvodnju i isporuke Brian Krzanich.

Tri četvrtine "Intelove" proizvodnje mikroprocesora odvija se u SAD. Kompanija je prošle godine objavila ulaganje od sedam milijardi dolara u modernicaciju pogona za proizvodnju 32-nanometarskih čipova.