Tehnologija
0

Intel prodaje kodove za poboljšanje procesora

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
"Intel" je ponudio kupcima pojedinih kompjutera mogućnost da plate za kodove koji povećavaju snagu procesora njihovih desktop računara.

Predviđeno je da kupci putem interneta dobiju kartice sa bezbjednosnim kodovima koji otključavaju dodatne mogućnosti procesora, prenosi BBC.

 Kritičari ovog poteza smatraju da je ovo pokušaj "Intela" da korisnicima dodatno naplati funkcije koje procesori već mogu da obave. "Intel" navodi da ova šema nudi "izbor i fleksibilnost".

 Portparol kompanije George Alphes izjavio je BBC-u da će korisnici moći da kupe nadogradnju procesora "pentijum" i pobošljaju performanse svojih kompjutera, umjesto da kupe kompletno nov sistem ili se upuste u fizičku nadogradnju računara.

U početku će se na ovaj način moći unaprijediti samo kompjuteri koji sadrže procesor G6951. "Intel" nije objavio cijenu nadogradnje, ali mediji spekulišu sa cifrom od 50 dolara.

Nadogradnjom se povećava veličina keš memorije na čipu i otključava se tehnologija poznata pod imenom "hiperčitanje". To omogućava kompjuteru da brže obavlja zahtjevne zadatke, poput obrade video materijala, jer se posao dinamičnije raspoređuje na dva procesorska jezgra.

 Procesor G6951 sa dva jezgra pripada "Intelovoj" porodici i3, koja je namijenjena jeftinijim kućnim kompjuterima.