Tehnologija
8

Intel predstavio dron Falcon 8+ za komercijalnu upotrebu

Klix.ba
Kompanija Intel nastavlja svoj put u industriji dronova, a ove sedmice je predstavila svoj prvi dron za komercijalnu upotrebu.

Radi se o dronu Falcon 8+ koji je namijenjen za "industrijsku inspekciju, nadzor i mapiranje", a baziran je na octocopteru koji je proizvela Intelova podružnica Ascending Technologies.

Propeleri su poredani u V formaciju koju je patentirala kompanija AscTec. Letjelica može dostići brzinu do 56 km/h, što znači da je brža od većine amaterskih dronova. Posjeduje različite mogućnosti čiji je cilj da privuku profesionalne pilote, a uz njega dolaze rezervne baterije i komunikacijski sistemi. Uz dron ide i Intel Cockpit, kontroler s dva džojstika i integrisanim Intelovim tabletom, koji je otporan na vremenske uvjete.

Intel je u januaru kupio njemačku kompaniju Ascending Technologies, koja se bavi proizvodnjom komercijalnih dronova. Nešto kasnije je kupila i kompaniju Movidius, koja je specijalizovana za razvoj čipova, koje koriste quadcopteri i Googleov Project Tango. Intel također proizvodi svoje čipove i kamere za dronove bazirane na njegovoj RealSense tehnologiji te je veliki investitor u kinesku kompaniju Yuneec, koja proizvodi dronove, a koja je rival kompaniji DJI.

Međutim, dron Falcon 8+ je fokusiran na komercijalnu primjenu, dok na "amaterskom tržištu" kompanija DJI ima 70 posto udjela. U industrijskom sektoru još uvijek niko ne dominira. Kompanije DJI i Yuneec proizvode i komercijalne dronove, ali to čine i velike kompanije poput Sonyja.