Tehnologija
14

Kompanija DJI predstavila svoj prvi sklopivi dron Mavic Pro

Klix.ba
Kompanija DJI konstantno traži načine da privuče kupce dronova i zainteresuje ih za letenje čak i u zatvorenim prostorima, a korak ka tom cilju svakako je novi sklopivi dron Mavic Pro veličine manje flaše.

Mavic Pro je mali, "pametan" i sklopiv dron, koji predstavlja najnovijeg aduta kompanije DJI na tržištu letjelica ovog tima. Dron je znatno manje komplikovan zbog propelera koji se ne odvajaju nego sklapaju, tako da kompletan dron može stati u ruksak.

Manji uređaji obično imaju manje tehnologije, no, to kompanija DJI je otišla u drugom smjeru, pa je svoj dron opremila svom tehnologijom koja je karakteristična za veće letjelice.

"Sve što ste vidjeli u dronu Phantom 4 je 'ugurano' u ovaj Mavic", izjavio je zvaničnik kompanije.

Mavic Pro posjeduje kameru od 12 megapiksela, koja može snimati 4K video. Ugrađen je GPS i GLOSNASS za navigaciju, ali dron može odrediti i vlastitu putanju bez asistencije GPS-a. Kompanija je ovu novu tehnologiju nazvala FlightAutonomy, koja koristi par ugrađenih ultrazvučnih daljinometara za 3D mapiranje okoline drona, koji može letjeti brzinom od 35,4 km/h bez opasnosti da će udariti u prepreku.

Bez uključene opcije FlightAutonomy, dron u sport modu može letjeti brzinom od 64,3 km/h.

Iz kompanije tvrde da se smanjena veličina ne odražava negativno na vrijeme leta, tako da Mavic Pro u zraku može ostati do 27 minuta.

Ovo je prvi DJI-ov dron koji može letjeti u zatvorenom prostoru. Novi Tripod mod usporava let i nudi precizniju kontrolu. Dronom se upravlja pomoću kontrolera baziranog na smartphoneu, ali dolazi i sa kontrolerom koji može raditi i bez smartphonea.

Letjelica prepoznaje i pojedine gestikulacije, tako da je napravila fotografiju kada je zvaničnik kompanije DJI rukama napravio pokret u obliku rama. Mahanjem rukama je privlačio pozornost drona koji ga je potom pratio.

Korisnicima je na raspolaganju i kolekcija novih Trace modova leta uključujući Profile, koji omogućava korisniku da ga dron prati i snima.Dron podržava Facebook Live putem Dji Go aplikacije.

DJI je predstavio i DJI Goggles, veliki headset koji omogućava korisniku da gleda "očima drona", što je impresivno iskustvo. Cijena headseta još uvijek nije poznata.

Dron košta 749 dolara, odnosno 999 dolara s novim kontrolerom. U ponudi je i pro paket koji uključuje dron, kontroler, kućište za nošenje na ramenima, dodatne baterije i propelere za 1.299 dolara.

Narudžbe kompanija prima od 27. septembra, a prve isporuke se očekuju od 15. oktobra.