Tehnologija
22

Predstavljen dron GoPro Karma

Klix.ba
Nakon nekoliko mjeseci spekulacija, kompanija GoPro je napokon predstavila svoj dron pod nazivom karma.

Radi se o quadcopteru elegantnog i kompaktnog dizajna koji ima sklopive elise, zbog čega ga je veoma lako staviti u torbu. GoPro je predstavio dron u Squaw Valleyju u Californiji. Također, predstavljene su i kamere Hero5 i Hero5 Session.

Dronom Karma je veoma lako upravljati zahvaljujući kontroleru koji podsjeća na kontroler igraćih konzola, kao i jednostavnom interfejsu.

Kompanija nije željela komplikovati stvari te je napravila jednostavan kontroler. Dron se može poslati na let od tačke A do tačke B sa samo nekoliko dodira na ekran kontrolera. Postoje i dva glavna fizička dugmeta na kontroleru, jedan za pokretanje i zaustavljanje drona, a drugi za povratak letjelice na mjesto s kojeg je poletio.

Jedno je sigurno, kompanija GoPro je napravila impresivan dron na koji se mogu postaviti GoPro Hero Black ili manja Session kamera (ili Hero4 Black/Silver kamera).

Cijena drona je 799 dolara, odnosno 999 i 1.099 dolara ako se kupuje sa Hero5 Session ili Hero5 Black kamerom. Prodaja počinje 23. oktobra.