Imat će nove mogućnosti
3

Instagram proširuje funkcije zaštite tinejdžera od maltretiranja

D. B.
Društvena mreža Instagram uvodi dvije nove sigurnosne funkcije s ciljem da unaprijedi zaštitu tinejdžera od maltretiranja.

Instagram mijenja način funkcionisanja ograničavanja i restrikcije u svojoj aplikaciji, kako bi tinejdžerima ponudio načine da se nose s potencijalnim nasilnicima, a koji će manje vjerovatno dovesti do daljnje odmazde.

Zahvaljujući ovim promjenama, korisnici Instagrama će imati mogućnost da "ograniče" interakcije na postove samo na "bliske prijatelje". To znači da će korisnici vidjeti samo komentare, direktne poruke, oznake i spominjanja osoba koje se nalaze na njihovoj listi bliskih prijatelja. Drugi pratioci će i dalje imati mogućnost interakcije s njihovim postovima, no ti komentari i poruke neće biti vidljivi drugima.

Kompanija je prethodno uvela ograničavanje komentara kao funkciju protiv maltretiranja namijenjenu kreatorima još 2021. godine s ciljem sprečavanja "iznenadne poplave" uznemiravanja, koju je doživjelo nekoliko britanskih nogometaša. Najnovije promjene su usmjerene više na tinejdžere, koji imaju problema s nasilnicima, no možda oklijevaju da koriste funkciju blokiranja zbog straha od eskalacije potencijalnih sukoba.

Za slučajeve kad osobe imaju problem s jednim određenim nasilnikom, Instagram pravi slične promjene u svojoj funkciji "restrict", odnosno funkciji ograničavanja. Korisnici će moći spriječiti osobe da ih označavaju ili spominju. Komentari osoba s liste "zabranjenih" će biti automatski skriveni od drugih.

Nadogradnje dolaze u vrijeme kada se Meta suočava s preispitivanjem njenog postupanja u pogledu sigurnosti tinejdžera, ali i drugih problema. Kompaniju su tužile brojne države prošle godine jer navodno nije zaštitila najmlađe korisnike od štetnih aspekata svoje usluge.