Razvija se i Mobile
30

Igra Age of Empires II: Definitive Edition stiže na Xbox konzole i Xbox Cloud

D. B.
World's Edge, Xbox studio koji nadgleda igru Age of Empires, održao je događaj povodom 25. godišnjice franšize na kojem su otkrivene vijesti o budućnosti serije uključujući i njen debi na konzolama. Igra Age of Empires II: Defititive Edition će biti dostupna na Xbox konzolama i Xbox Cloud Gaming platformi od 31. januara.

Najnovija igra u seriji je Age of Empires IV, koja će stići na Xbox Cloud Gaming 2023. godine. Naravno, oba naslova će biti dostupna putem Xbox Game Passa i Xbox Game Passa Ultimate. Ovo je velika promjena za seriju koja je dosad bila dostupna samo za PC.

Potvrđena je i crossplay podrška za Age of Empires II: Definitive Edition, tako da će igrači moći igrati s prijateljima bez obzira da li koriste Xbox, PC ili pristupaju putem clouda.

Također, igra će podržavati tastaturu i miš na konzolu, a oni koji radije koriste gamepad, World's Edge je dizajnirao novi tutorial za kontroler, a tu je i AI sistem dizajniran da upravljanje resursima učini efikasnijim i intuitivnijim.

World's Edge je najavio i novo izdanje igre Age of Mythology iz 2002. godine s "prelijepom grafikom i unaprijeđenim gameplayem" te drugim funkcijama. Više detalja se očekuje u narednim mjesecima.

Također, u razvoju je i igra Age of Empires Mobile za mobilne uređaje, koja stiže uskoro.

Vezani članci