Japanska mašina
15

Humanoidni robot Gundam visok 18 metara pokazao svoje sposobnosti

B. R.
Robot Gundam (Foto: EPA-EFE)
Robot Gundam (Foto: EPA-EFE)
Iznimno veliki humanoidni robot napravljen po uzoru na onog iz popularne japanske animirane serije iz 70-ih godina prošlog vijeka "Mobile Suit Gundam" pokazao je svoje mogućnosti u japanskom gradu Yokohama. Robot je hodao, klečao i gestikulirao, a sve to je i snimljeno.

Proizvodnja robota "Gundam" je počela 2014. godine, a visok je više od 18 metara i težak 24 tone. Sastoji se od 200 dijelova napravljenih od mješavine metala i plastike ojačane karbonskim vlaknima, podaci su kompanije koja ga je napravila.

Kako je naveo CNN, svi zainteresovani će moći biti u blizini robota i detaljno se informisati o tome kako je napravljen. Bilo je planirano da za javnost posjete robotu budu moguće već od oktobra ove godine, ali je izvjesno da će se to prolongirati zbog pandemije koronavirusa.

"Mobile Suit Gundam" je jedan od anima crtića koji su se u Japanu počeli praviti još početkom 20. vijeka. Zasluge za razvoj ove vrste animiranih filmova i serija ima Oten Shimokawa. Njihovo stvaranje je bilo veoma skupo i ostali su u sjeni uspjeha Disneyjevih ostvarenja.

Izvan Japana su postali popularni tokom Drugog svjetskog rata kada je vlast ove zemlje od animatora tražila da prave propagandna djela kojima će utjecati na mase. Među najpopularnijim anima crtićima u svijetu su "Pokemon" i "Dragon Ball Z".