Odgovor iz Kine
5

Huawei tužio vladu SAD-a zbog djelomične zabrane korištenja njihovih uređaja

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Huawei je podnio tužbu protiv američke vlade zbog zabrane kojom se federalne agencije ograničavaju na korištenje domaćih, a ne kineskih uređaja.

Kineski gigant u svom saopćenju ističe kako Amerika nije obezbijedila dovoljno dokaza kao podršku ovoj zabrani, a iz kompanije također odbacuju tvrdnje da imaju ikakve veze sa kineskom vladom.

Podsjećamo, SAD su ograničile upotrebu Huawei proizvoda zbog pitanja nacionalne sigurnosti. Američka vlada također je lobirala i saveznike da izbjegavaju poznatu kinesku telekomunikacijsku kompaniju.

Naime, iako Huawei spada u red najpopularnijih mobilnih telefona na globalnom tržištu, ovaj brend skoro je nemoguće pronaći u SAD-u. Jedan od razloga je to što sve veći broj vlada, pa tako i američka, izražavaju zabrinutost da bi se Huaweijeva tehnologija mogla koristiti za špijuniranje u korist Kine.

Američko ministarstvo pravde ranije je podnijelo optužnicu kojom je Huawei optužen za krađu trgovačkih tajni, opstrukciju pravde, bankarsku prevaru i kršenje američkih sankcija Iranu. Kineska kompanija negira sve optužbe.

Press konferencija u Shenzenu (Foto: EPA-EFE)
Press konferencija u Shenzenu (Foto: EPA-EFE)

Ova tužba odgovor je Huaweija na brojne pritiske koji se tiču tvrdnji da proizvodi uspješne kineske kompanije predstavljaju sigurnosne rizike.

"Američki kongres propustio je u više navrata pružiti bilo kakve dokaze koji bi potkrijepili uvedena ograničenja za Huawei proizvode. Mi smo prisiljeni poduzeti ovu zakonsku akciju kao prikladno rješenje. Ova zabrana ne samo da je nezakonita, već i ograničava Huawei da bude uključen u poštenu konkurenciju, što ide na štetu američkim potrošačima", izjavio je Huo Ping iz Huaweija.

Govoreći na konferenciji za novinare u Shenzhenu, Ping je također optužio američku vladu da je obmanula javnost o Huawei uređajima te hakovala servere ove kompanije.