Odgovor Americi
842

Huawei razvija originalnu alternativu trgovini aplikacija Google Play

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon što je informacija kako Huawei ostaje bez podrške za Android uzdrmala milione korisnika širom svijeta, kineski tehno gigant već priprema originalnu alternativu Googleovom Play Storeu, javlja Bloomberg.

Američko ministarstvo za trgovinu danas je dalo Huaweiju privremenu dozvolu da zadrži svoje proizvode do 19. augusta ove godine. Šta će biti poslije toga, ostaje da vidimo.

U međuvremenu, Bloomberg podsjeća kako je Huawei u 2018. ponudio proizvođačima aplikacija da im pomogne ulazak u Kinu, najveće svjetsko tržište pametnih telefona, tako što će napraviti softver za njegovu App Gallery. Kao i svi drugi prodavači Android telefona, Huawei je bolno svjestan koliko je ovisan o Googleovim aplikacijama i aplikacijskoj platformi, mada za razliku od većine drugih, ova kompanija je također pod velikim nadzorom američke vlade.

Dakle, Huawei se već od ranije počeo pripremati za potencijalni gubitak radnog odnosa sa Googleom.

Čini se, međutim, da su alternativni planovi Huaweijevih prodavnica aplikacija ovisni samo o tome da će izgubiti pristup Googleu kao poslovnom partneru, a ne svakom američkom provajderu i proizvođaču softvera. Budući da bi Huaweiju mogao biti zabranjen rad sa bilo kojom američkom kompanijom, kineski tehnološki div ne bi mogao poslovati ni sa Facebookom, Twitterom, Pinterestom i čitavom gomilom mobilnih aplikacija.

Huawei je kompanija sa velikim resursima i bila je na putu da postane najplodniji proizvođač pametnih telefona na svijetu ove godine, prije intervencije američke vlade. Kao takav, Huawei je korisnicima obećao svoje prodavnice aplikacija.

U najoptimističnijem pogledu kineske kompanije, App Gallery bi služila kao most između istoka i zapada - mjesto distribucije aplikacija kako evropskoj tako i azijskoj, prvenstveno kineskoj publici.

Tehno kritičari smatraju kako bi ovo imalo smisla kao ponuda i ohrabrenje Googleu da nastavi poboljšavati Play Store. Međutim, ozbiljnost sveobuhvatne zabrane Trumpove administracije čini da čak i plan razvoja App Gallery ne bi donio pozitivne rezultate za Huawei.

Vezani članci