Stiže Mate 10
2

Huawei narednog mjeseca predstavlja novi smartphone s AI tehnologijom

Klix.ba
Kompanija Huawei je najavila da će u oktobru predstaviti svoj "pravi AI smartphone" pod nazivom Mate 10.

Huawei nikada nije bio suptilan u svojim marketinškim najavama, a dokaz za to je nedavno objavljeni video na Facebooku. Naime, kineska kompanija je potisnula Apple s drugog mjesta najvećih proizvođača smartphonea na svijetu, a nova meta je iPhoneov novi "neuralni motor", hardver namijenjen izvršavanju AI zadataka poput prepoznavanja objekata. Prema Huaweijevim tvrdnjama, kompanija će predstaviti "pravi AI smartphone" koji će nositi naziv Mate 10.

Iako su najave možda bombastične, Huaweiju se ne može osporiti činjenica da napreduje u AI svijetu. Ugradnja AI čipova u mobitele je velika prednost, jer oni omogućavaju bržu obradu podataka, duže trajanje baterije, kao i veću sigurnost korisnika. Na prošlomjesečnom IFA sajmu u Berlinu kompanija je predstavila novi čip Kirin 970, koji posjeduje vlastitu neuralnu jedinicu za procesiranje, odnosno NPU jedinicu.

Kao i Appleov neuralni engine, Huaweijev NPU je set procesuirajućih jezgara unutar čipseta koji su namijenjeni izvršavanju AI zadataka. No, moguće je da je Huaweijeva AI integracija još dublja. Prethodni flagship smartphone Mate 9 je koristio mašinsko učenje kako bi prilagodio operativni sistem uređaja navikama njegovog korisnika preusmjeravajući snagu obrade podataka i memoriju na najćešće izvršavane zadatke. Cilj Huaweija je da proširi AI tehnologiju na čitav sistem.

Možda Huawei ovim najavljuje ne samo AI hardver, nego i softver koji će iskoristiti mogućnosti učenja.