Veliki udar na novi model
32

Huawei Mate 30 neće imati dozvolu za Googleove aplikacije

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Huawei bi se mogao suočiti sa svojom prvom velikom blokadom prilikom lansiranja novog modela Huawei Mate 30 koji neće imati dozvolu za Googleove aplikacije jer je kineski tehno gigant i dalje na crnoj listi Ministarstva trgovine SAD-a.

S obzirom da je Bijela kuća zabranila američkim kompanijama da Huaweiju prodaju tehnologiju bez odobrenja vlade, Mate 30 i vjerovatno Mate X čije lansiranje je nedavno odgođeno, mogli bi biti strogo ograničeni.

Nove modele i dalje će pokretati Android, ali Google je potvrdio za Verge da Mate 30 i Mate 30 Pro neće biti u mogućnosti isporučivati Googleove aplikacije i usluge, što bi ih moglo dovesti u ozbiljnu neugodnost s obzirom na to kolika je važnost Googleovih aplikacija za korisnike pametnih uređaja.

Ministarstvo trgovine SAD-a u maju je odgodilo potpunu blokadu Huaweiju na dodatna tri mjeseca kako bi omogućili kompaniji da preduzme neophodne mjere za pružanje usluga i podrške, uključujući ažuriranje softvera na postojećim Huawei mobitelima.

Drugo produženje od 90 dana kineskom gigantu dodijeljeno je prošle sedmice i završava se 19. novembra, ali to se odnosi samo na ranije predstavljene mobitele. Stoga Mate 30 ne bi bio uključen u to izuzeće.

Huawei radi na svojoj Play Store alternativi od 2018., ali pitanje je koliko će uspjeti putem nje isporučivati aplikacije poput Twittera, Facebooka, Pinteresta ili mnogih drugih.

Podsjećamo, Huawei je početkom avgusta predstavio svoj operativni sistem HarmonyOS na koji će se korisnici moći prebaciti kada izgube pristup američkom softveru.