Umjetna inteligencija
38

Hrvatima u borbi protiv koronavirusa pomaže Andrija, digitalni asistent zdravstvenog sistema

R. D.
Hrvatima od jučer u borbi protiv pandemije koronavirusa pomaže i umjetna inteligencija. Ministarstvo zdravstva predstavilo je digitalnog asistenta Andriju koji je zapravo WhatsApp chatbot.

Iza simpatične aplikacije nazvane po Andriji Štamparu, utemeljitelju socijalne medicine kod naših susjeda, krije se ekspertni sistem, odnosno AI, koji su hrvatske kompanije Mindsmiths, Infobip i Neos, uz podršku američkog Oraclea, razvile u saradnji s timom epidemiologa. Kompanije su sistem donirale javnom zdravstvu.

U prvom satu od njegovog lansiranja više od 10.000 građana je razgovaralo s Andrijom, za kojeg se tvrdi da je prvi digitalni savjetnik za postupanje u slučajevima sumnje na zarazu koronavirusom na cijelom svijetu.

Vili Beroš, ministar zdravstva, kazao je da Andrija omogućava građanima da uz niz jednostavnih pitanja i ponuđenih odgovora dobiju personalizirani odgovor šta treba da čine ako sumnjaju da imaju koronavirus.

"Omogućava građanima da ostvare brz, direktan i jednostavan kontakt s Ministarstvom zdravstva, a epidemiolozima da lakše obavljaju svoj posao. Andrija ne prati građane, ne određuje ko treba ići u samoizolaciju i ne sprema lične podatke preko kojih ih neko može identificirati", pojasnio je.

Andrija pohranjuje anonimizirane podatke koje epidemiolozi mogu statistički obrađivati i tako detektirati u kojim dijelovima Hrvatske se koronavirus ubrzano širi. Branko Kolarić, epidemiolog koji sarađuje s evropskim CDC-om, kazao je da Andrija ima još jednu važnu ulogu – unosi automatizaciju u zdravstveni sistem.

On kaže kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo dnevno prima desetke hiljada poziva građana, a može ih obraditi telefonom svega desetak. Chatbot na WhatsAppu pak nema takvih ograničenja.

Hrvati predviđaju da bi Andrija uskoro mogao postati dio zdravstvenih sistema širom svijeta.