Nakon šest mjeseci
70

Podignuta optužnica protiv bivšeg hrvatskog ministra zbog nesreće u kojoj je poginula jedna osoba

N. Ž.
Mario Banožić (Foto: EPA-EFE)
Mario Banožić (Foto: EPA-EFE)
Državno tužilaštvo Republike Hrvatske je danas, 30. aprila, podiglo optužnicu protiv Marija Banožića, bivšeg ministra odbrane RH.

Optužnica je podignuta zbog saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom, u kojoj je učestvovao Banožić, a koja se desila 11. novemba 2023. godine.

Nekih šest mjeseci nakon ove smrtne nesreće, državno tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv bivšeg ministra, koji je razriješen dužnosti ubrzo nakon nezgode, odlukom premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

U saopštenju poslanom medijima u susjednoj zemlji, tužilaštvo je otkrilo i detalje ove stravične nesreće u kojoj je poginula jedna osoba.

"Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo preticanje grupe vozila (tegljač s priključnim vozilom) odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera iako je bila smanjena vidljivosti zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koje se kretalo ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo preticanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.

Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj saobraćajnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih povreda", stoji u saopštenju državnog tužilaštva Hrvatske.

Banožić je nakon nesreće završio u bolnici, ali je nakon 13 dana izašao. U nekoliko javnih istupa je negirao krivicu i više puta je ulazio u sukobe s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem upravo zbog ovog slučaja.

Njega je na poziciji ministra odbrane zamijenio Ivan Anušić.