Tehnologija
0

Hibridni televizori i 3D tehnologija obilježja sajma u Berlinu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U Berlinu se danas otvara sajam visoke tehnologije IFA. Najavljeni su mnogi noviteti no smatra se da će 3D tehnologija i digitalni televizori koji se spajaju s internetom postati dva nova velika trenda.

Svake se godine na sajmu IFA predstavi više od 10.000 novih proizvoda, no kupce pronađu samo oni koji nude nešto sasvim novo i posebno.

Tako su 2005. godine premijeru slavili kućno kino i digitalna televizija visoke rezolucije (HDTV).

Ove godine se sve vrti oko trodimenzionalna televizije (3D-TV), kako kaže direktor sajma Jens Heithecker: "Svaki proizvođač televizora predstavlja svoju verziju. Skoro kod svih je veći dio štanda posvećen 3D tehnologiji. Uživo se može vidjeti kako ta tehnologija funkcionira ili snimati 3D video kamerom."

Ako je istraživačima potrošnje za vjerovati, onda 3D kućna zabava ima pred sobom svijetlu budućnost.

U Njemačkoj je do sada prodano 40.000 3D televizora, a 40 posto stanovništva je izjavilo da planira u narednim godinama kupovinu jednog takvog uređaja.

Rainer Hecker iz Društva za zabavnu i komunikacijsku elektroniku (gfu) smatra međutim, da to neće biti lako. Ponuda 3D filmova je još uvijek slaba, trodimenzionalni televizijski program nije još ni u planu, a i pitanje je žele li potrošači gledati televiziju kroz čudne specijalne naočale.

Po njegovom mišljenju će se bolje probiti hibridni televizor. To je uređaj putem kojeg će gledatelji moći ući u internetsku datoteku televizijskih programa i izabrati što im se sviđa.

Ove godine 1.423 izlagača izlaže u 28 paviljona, što je 22 posto više od prošle godine.

Christian Göken, upravitelj Berlinskog velesajma, je zadovoljan brojkama: "Takve brojke se u međunarodnim usporedbama rijetko mogu vidjeti. Mi smo jedini sajam visoke tehnologije i zabavne elektronike koji bilježi dvocifreni porast."