Traže promjene
1

Googleovi uposlenici širom svijeta protestuju zbog odnosa prema ženama u kompaniji

Klix.ba
Protesti u Cirihu (Foto: Twitter)
Protesti u Cirihu (Foto: Twitter)
Googleovi uposlenici, njih stotine širom svijeta, napustili su danas svoje kancelarije u znak nezadovoljstva odnosom ovog tehno giganta prema ženama, odnosno zbog zataškavanja seksualnih uznemiravanja unutar kompanije.

Oni zahtijevaju nekoliko ključnih promjena u vezi s pitanjima koja se odnose na optužbe za seksualno zlostavljanje unutar kompanije. Kako javlja BBC, stotine zaposlenih okupilo se na ulicama Ciriha, Tokija, Londona, Singapura, Berlina...

Radnici ističu kako je kompanija blago reagovala prema nekim njenim šefovima optuženim za seksualno uznemiravanje.

Googleov izvršni direktor Sun dar Pichai rekao je uposlenicima kako podržava njihovo pravo na proteste.

"Razumijem ljutnju i razočarenje koje mnogi od vas osjećaju. Smatram kako je to uredu i potpuno sam posvećen stvaranju napretka u prevazilaženju problema u našem društvu pa i ovdje u Googleu", kazao je Pichai.

Današnji protesti nazvani su "Izađi za stvarnu promjenu", a inžinjeri i drugi radnici poručuju kako Google mora biti transparentniji kada je riječ o seksualnom uznemiravanju te osnaživanju žena.

Podsjećamo, američki New York Times nedavno je objavio priču s detaljnim optužbama jedne žene za seksualno uznemiravanje protiv tvorca operativnog sistema Google Android Andyja Rubina. On je u međuvremenu napustio Google i sada radi kao direktor i inovator u Essential kompaniji koja proizvodi telefone.