Tehnologija
9

Googleova pretraga negira holokaust, kompanija uvodi alate za brisanje netačnih rezultata

Klix.ba
Nakon što se Google suočio sa žestokim kritikama upućenim na račun svoje tražilice, a vezano za negiranje holokausta nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu, ova kompanija odlučila je uvesti algoritme koji će prepoznavati stranice koje negiraju holokaust i brisati ih.

Ovo je veliki pomak Googlea u odnosu na ranije rješenje problema u kojem je negiranje holokausta jednostavno bilo nepopularno te je padalo na samo dno pronađenih rezultata.

Međutim, nije poznato koliko će ovaj alat imati uspjeha sa trajnim brisanjem negiranja holokausta sa Googlea. Veliki broj Britanaca negativno je odgovorio na pitanje o tome da li se holokaust zaista dogodio, a tvrdili su kako su informacije dobili sa interneta.

Ovo nije prvi put da se Google susreće sa negativnim kritikama. Ranije se pokazalo kako automatsko popunjavanje rezultata Googleove tražilice izbacuje upite kao što su "Jesu li Jevreji zli?", "Jesu li žene zle?" i "Jesu li muslimani zli?".

Osim ovoga, prije nego što je Google popravio algoritme, odgovori na upite o holokaustu davali su linkove na neonacističke i antisemitske stranice, kao i razloge "Zašto je Hitler bio jedan od dobrih ljudi?".

"Google je izgrađen na principima pružanja kvalitetnih i mjerodavnih rezultata za upite koje njegovi korisnici postavljaju. Korisnicima pokušavamo pružiti raznolike odgovore i sadržaj i uputiti ih na raznolike izvore. Ustrajni smo u održavanju principa slobodnog i otvorenog weba", rekli su iz Googlea.

U slučaju kada nemjerodavne informacije dospiju na vrh traženih rezultata, kompanija razvije alate i algoritme koji će ih automatski uklanjati.

Napravili smo poboljšanja koja će pomoći u izbacivanju što mjerodavnijih rezultata pretraga i nastavit ćemo raditi u tom smjeru", saopćeno je.

Tehnološke kompanije susreću se u posljednje vrijeme sa kritikama u vezi s izbacivanjem lažnih vijesti, a Facebook i Google su saopćili kako su problem shvatili ozbiljno te kako će nastojati eliminisati takve vijesti.