Datally
11

Googleova nova aplikacija za Android sprečava druge aplikacije da troše vaše podatke

Klix.ba
Google je pokrenuo još jednu jednostavnu Android aplikaciju koja će pomoći ljudima da upravljaju jednom od osnovnih funkcija telefona – podacima. Aplikacija pod nazivom Datally bi trebala pomoći korisnicima da bolje shvate gdje podaci idu i da smanje njihovu upotrebu.

Datally će pokazati koje aplikacije najčešće upotrebljavaju podatke i koliko vremena se podaci upotrebljavaju te će preporučiti načine smanjivanja upotrebe podataka na temelju aktivnosti korisnika i predlagati Wi-Fi mreže u blizini na koje se možete povezati.

Osim toga, aplikacija vam pruža opciju zaustavljanja svih korištenih pozadinskih podataka tako da mobilne podatke mogu upotrebljavati samo aplikacije koje su na zaslonu. Ukoliko ne želite blokirati aplikacije pojedinačno, Datally će vam omogućiti pristup i kontrolu upotrebe podataka na aplikaciji.

Datally je fokusirana na činjenje Googleovih proizvoda korisnijim u zemljama koje imaju ograničene mobilne veze. Zato se i fokusira na osnovne značajke, kao što je upravljanje pohranom podataka. Zauzima samo 6MB prostora.

Aplikacija je prvo testirana na Filipinima gdje ima već više od 500.000 korisnika i gdje je uspjela uštedjeti u prosjeku 30 posto podataka. Od jučer je dostupna u ostatku svijeta na svim Android 5.0 telefonima ili novijim verzijama.