|

Googleov robot pobijedio na Pentagonovom takmičenju

Googleov robot pobijedio na Pentagonovom takmičenju
2
Klix.ba
23.12.2013. u 17:02
4
komentara
2

dijeljenja
Googleov robot pobijedio na Pentagonovom takmičenju
Robot kojeg je razvila japanska kompanija Schaft, a koju je Google nedavno kupio, pobijedio je na dvodnevnom takmičenju Pentagonove istraživačke jedinice Darpa.
Robot je savladao svih osam tematskih zadataka i porazio konkurenciju. Tri od 15 timova, koji su učestvovali u takmičenju u blizini Miamija, nisu uspjeli osvojiti nijedan bod.

Schaft i još sedam najbolje plasiranih kompanija sada mogu aplicirati za dalja Darpa-ina finansiranja kako bi se takmičili u finalu 2014. Godine.

Iz Darpa-e su saopćili kako ih je za organizovanje takmičenja inspirisala činjenica da su roboti bili u stanju da odigraju veoma ograničenu ulogu u zadržavanju otapanja nuklearnog reaktora u Fukushimi.

"Shvatili smo da ovi roboti nisu mogli učiniti ništa osim da posmatraju. Trebao nam je robot koji bi mogao ući u zgradu reaktora i zavrnuti ventile", rekao je Gill Pratt, program menadžer Darpa Robotics Challenge.

Kako bi podstakli razvoj sposobnijih robota, Darpa je sastavila listu zadataka za robote i dala rok od pola sata za izvršavanje svakog od njih.

Više od stotinu timova prijavilo se za učešće u takmičenju, ali je broj sveden na samo 17. Pratt dodaje kako će se finale takmičenja odnositi na snalaženje robota u stvarnim situacijama.

Vodećih osam timova sada mogu aplicirati za sumu do milion dolara kako bi nadogradili vještine svojih robota. Pobjednik će dobiti nagradu od dva miliona dolara.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...