Nova pravila
9

Google zabranio direktnu prodaju marihuane putem njegovih aplikacija

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Google je uveo nova pravila kojima zabranjuje bilo kakve olakšice prilikom prodaje i kupovine marihuane putem njegovih aplikacija, bez obzira na to radi li se to legalno ili ne.

Kompanija kaže kako ne pokušava u potpunosti blokirati kompanije koje pružaju usluge vezane za marihuanu na Google Play trgovini, već kako želi uskladiti njihove aplikacije s novim pravilima.

Portal Android Police nagađa kako bi nova pravila mogla ugroziti popularne aplikacije za pronalaženje marihuane Eaze i Weedmaps.

Ipak, Android aplikacije i dalje mogu promovisati marihuanu, ali im nije dozvoljeno da ponude funkciju korpe za kupovinu u aplikaciji koja im pomaže u organizovanju isporuke ili preuzimanja marihuane, bez obzira na to je li ona legalna u određenoj državi ili ne. Drugim riječima, zabranjeno je prodavati marihuanu putem Googleovih aplikacija.

"Ove aplikacije jednostavno trebaju pomjeriti svoju korpu izvan same aplikacije kako bi bile u skladu s ovom novom politikom. Mi smo u kontaktu s mnogim programerima i radimo s njima kako bismo odgovorili na sva tehnička pitanja i pomogli im da implementiraju promjene bez narušavanja klijenta", kazao je Googleov glasnogovornik za Verge.

Inače, Appleov App Store već odavno zabranjuje bilo kakve olakšice pri prodaji marihuane, duhana, alkohola i drugih supstanci.