Kao u SF filmovima
0

Google testirao automobile bez vozača

Sarajevo-x.com
Internet div, kompanija Google objavila je da je razvila automobile koji kroz saobraćaj upravljaju "sami", kao i da ih je mjesecima testirala na ulicama u Kaliforniji. Iako se čini da je projekat neuobičajen za Google, mogao bi im biti višestruko koristan, piše portal Mashable.

Mada čitav projekat djeluje poput naučno-fantastičnog filma, Google ga je učinio stvarnim, a tokom testiranja dogodio se tek jedan incident. Na semaforu je jedno od vozila bez vozača udario auto sa vozačem.

Vozila su tokom testiranja prešla 225.000 kilometara na kalifornijskim ulicama, od Silikonske doline do Santa Monice. U svakom vozilo se nalazio "vozač", koji je u svakom trenutku bio spreman da preuzme kontrolu ili zakoči, ukoliko bi se desilo nešto nepredviđeno. Na suvozačevom mjestu sjedio je inženjer, koji je pratio rad softwarea na računaru.

Prema pisanju New York Timesa, Google je zaposlio inženjere koji su prethodno učestvovali na takmičenjima automatizovanih vozila.

Google tvrdi da je jedna od osnovnih svrha projekta sigurnost. U kompaniji vjeruju da bi uvođenje ove tehnologije umanjiti smrt u saobraćajnim nesrećama za 50 posto, jer smatraju da u određenim uslovima kompjuteri voze bolje od ljudi.

Osim toga, smatraju da bi takva vozila mogla biti bliže jedna drugim na cesti, što bi smanjilo gužve, a umanjili bi i potrošnju goriva, boljom kontrolom gasa.

Ipak, najveća prednost za Google trebalo bi biti vrijeme, koje bi vozač umjesto na vožnju provodio igrajući se, radeći ili koristeći internet.

Najoptimističnije prognoze predviđaju da će se ovakva vozila na ulicama naći tek za osam godina.