{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google stvorio umjetni mozak od 16.000 kompjuterskih procesora

26.6.2012. u 20:40
71
13
Google stvorio umjetni mozak od 16.000 kompjuterskih procesora
71
Google stvorio umjetni mozak od 16.000 kompjuterskih procesora
Kompanija Google je stvorila umjetni mozak, sastavljen od 16.000 kompjuterskih procesora, a onda su mu dali pristup internetu. Nakon određenog vremena, umjetni mozak je počeo gledati video snimke mačaka na internet-stranici YouTube.
Tim, koji je vodio dr. Jeff Dean, je uz pomoć 16.000 procesora napravio "neuronsku mrežu" sličnu ljudskom mozgu, sa više od jedne milijarde međusobnih konekcija.

Nakon toga su umjetnom mozgu prikazane fotografije prikupljene iz više od 10 miliona videosnimaka sa YouTubea. Mašina se na kraju počela fokusirati samo na mačke.

"U toku treninga mašine nikada nismo rekli šta je mačka. U biti, mašina je sama razvila koncept mačke. Suprotno raširenom uvjerenju, naši eksperimentalni rezultati pokazuju da je moguće trenirati mašine za prepoznavanje lica, bez potrebe za obilježavanjem fotografija na kojima se zaista vide lica", kazao je dr. Dean.

Laboratorij u kojem je razvijen ovaj umjetni mozak se navodno nalazi unutar samog sjedišta Googlea, poznatog kao "Googleplex". Prema nekim izvještajima, inžinjeri u ovom laboratoriju istražuju sve, od frižidera koji naručuju namirnice kada se isprazne, posuđa koje se može povezati sa društvenim mrežama, do liftova za put u svemir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: