Postignut dogovor sa vladom
0

Google Street View ne smije koristiti slike iz Švicarske

Sarajevo-x.com
Google je pristao da ne stavlja slike Švicarske na svome 'Street View' globalnom programu, prema privremenom dogovoru dok se ne završi pravna bitka sa švicarskim vlastima po pitanju privatnosti, objavila je švicarska Vlada.

Švicarska Vlada pokrenula je ovaj slučaj pred Federalnim administrativnim tribunalom nakon što je Google odbio da primjeni niz vladinih mjera.

Prema sporazumu, Google je obećao da neće objaviti niti jednu fotografiju napravljenu u Švicarskoj kroz svoj program 'Street View' dok tribunal ne donese presudu.

Google još uvijek može praviti fotografije ali ih ne smije objavljivati sve dok oni koji su potencijalno zabrinuti njihovim objavljivanjem, ne budu informirani unaprijed.

'Street View' omogućava korisnicima da imaju panoramski pregled lokacija na zemlji putem Google Mapsa, na osnovu fotografija snimljenih posebno opremljenim vozilom.

Švicarska agencija za zaštitu podataka se žalila u više navrata otkada je servis uveden u Švicarsku ove godine, da su mnoge slike lica i brojevi registarskih tablica vozila, bili vrlo lako prepoznatljivi i da nisu bili dovoljno skriveni.

Komisija za zaštitu podataka je napravila nove preporuke u septembru, nakon što je za početak zamolila Google da povuče ovaj svoj servis dok se ne naprave izmjene.

Google je to odbio, insistirajući da je njegova tehnologija zamagljivanja spornih identifikacijskih odrednica sasvim legalna.