Tehnologija
0

VIDEO / Google predstavio Nexus S, dostojnog rivala iPhoneu

Sarajevo-x.com
Kompanija "Google" je u novom pohodu na tržište mobilnih telefona ponudila "čisto Google iskustvo" sa novim Samsungom.

Novi mobilni telefon posjeduje zaobljeni ekran visoke rezolucije, glasovnu aktivaciju i "komunikaciju bliskog polja" koja bi eventualno mogla zamijeniti kreditne kartice.

Glasovne opcije su trenutno dostupne uglavnom Amerikancima, a uključuju opcije koje kupcima omogućavaju npr. glasovnu naredbu "Uključi alarm za 8.30", umjesto korištenja menija kako bi se obezbijedila ista funkcija, piše "Telegraph".

Nexus S je razvijen u saradnji sa kompanijom "Samsung", a u prodaji će se naći krajem ovog mjeseca. Ovo je prvi uređaj koji koristi posljednju verziju "Googleovog" operativnog sistema Android pod nazivom Gingerbread, koji podržava pozive putem interneta, a značajno je unaprijeđena i izdržljivost baterije. Može se koristiti i za pregledavanje videoservisa YouTube, kao i drugih web-stranica koje podržava Google, a također i za Googleovu vlastitu TV-platformu koja je trenutno dostupna u Americi.

Nexus S je prvi veliki dodatak Googleovoj liniji proizvoda otkada je "Apple" predstavio iPhone 4, a ovo je tek drugi put da je kompanija predstavila vlastiti mobilni telefon. Njegovog prethodnika, Nexus One, kritičari su pohvalili, ali se nije prodavao dobro jer je bio dostupan samo u prodaji putem interneta. Nexus S će ekskluzivno biti prodavan u online prodavnicama Warehouse i Best Buy. Koštati će 650 eura.

Iz kompanije tvrde da će ovaj mobitel obezbijediti "potpuno Google iskustvo" jer je u prodaji ponuđen potpuno otključan, te će se moći koristiti na bilo kojoj mreži.

Izvršni direktor "Googlea" Eric Schmidt je detaljno analizirao mobitel prošlog mjeseca, nakon čega je izjavio da bi "čip za komunikaciju bliskog polja" mogao postati standardan u industriji.

"Google" je objavio da njihova mobilna platforma sada ima više od 100.000 aplikacija, a od maja ove godine je dodano 50.000. "Apple" trenutno nudi preko 300.000 aplikacija.