Koristan alat
3

Google omogućio evropskim gradovima da mjere zagađenost i emisije

D. B.
Alat koji je Google ponudio u SAD-u kako bi gradovi mogli mjeriti zagađenost i nivo emisija odsad je dostupan i u Evropi.

Alat kombinuje podatke o transportu i izgradnji s Google Mapsa sa javno dostupnim informacijama o emisijama. Googleov alat će u početku biti dostupan Birminghamu, Manchesteru, Wolverhamptonu, Coventryju, Dublinu i Kopenhagenu, a u planu je širenje na druge gradove i kontinente u narednim sedmicama. Svaki grad se može prijaviti preko online formulara.

Alat pod nazivom Environmental Insights Explorer (EIE) nudi podatke u četiri kategorije, a to su emisije izgradnje, emisije transporta, generalne emisije i solarni potencijal.

Svrha alata je da pomogne gradovima da vide koje su promjene potrebne kako bi se smanjila emisija. Među rješenjima mogu biti biciklističke staze ili postavljanje solarnih panela na zgrade.

U odvojenom projektu pod nazivom Air View, automobili korišteni za Google Street View su mjerili zagađenje zraka dok su se kretali gradovima uključujući London i Kopenhagen. Ovi podaci se također dijele preko EIE alata.

"Ovi novi podaci će pomoći gradu Kopenhagenu da prvi put detaljno analizira kvalitet zraka u centru grada, na ulicama u centru i onima koje vode ka njemu. Tu se krije glavni problem zagađenosti zraka u gradu", saopćile su gradske vlasti Kopenhagena.

"Već smo proglasili klimatsku hitnost i sada pravimo planove koji će nam pomoći da postanoemo karbonski neutralni do 2040. godine. Ovi podaci će nam pomoći i da u određenim dijelovima postignemo bolje rezultate", rekao je gradonačelnik West Midlandsa Andy Street.