Tehnologija
0

Google obilježava 115. godišnjicu X-zraka

Sarajevo-x.com
Stotinupetnaesta godišnjica otkrića X-zraka obilježena je danas i na Googleu. Internet pretraživač je svoj logo danas prikazao kao X-zrake, a slova u riječi Google predstavljaju kosti, ključevi, novčići i gumena patka.

Animirani logo, čiji izgled Google mijenja svaki put kad obilježava neki važan događaj, danas pulsira i radioaktivno svijetli.

X-zrake, oblik elektromagnetske radijacije, prvi put su uočene 1895. godine. Otkrio ih je Wilhelm Conrad Röntgen, njemački naučnik, koji je na njih "nabasao" eksperimentišući katodnim zrakama kasno navečer u svom laboratoriju.

Röntgen je otkrio da ukoliko je izlazna cijev zatvorena debelim crnim kartonom i ukoliko radi u zamračenoj sobi, papirnati tanjur čija je jedna strana premazana barij-platino-cijanidom i postavljena na put zraka, postaje fluorescentna čak i kada je udaljena dva metra od izlazne cijevi.

Nakon provođenja dodatnih eksperimenata, otkrio je da predmeti različitih debljina postavljeni na put zraka pokazuju različite stepene prozirnosti kada ih se snimi na fotografsku ploču. Nakon što je imobilizirao ruku svoje žene te je namjestio na put zraka ispred fotografske ploče, primijetio je sjene koju su bacale kosti i prsten koji je nosila na ruci te mišiće koji su zbog podložnosti zrakama bacali slabiju sjenu. To je ujedno bio i prvi rendgenogram ikada napravljen.