{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Google namjerava napustiti kinesko tržište

S
13.1.2010. u 08:40
0
0
Google namjerava napustiti kinesko tržište
0
Google namjerava napustiti kinesko tržište
Foto: Reuters
Google će prestati cenzurisati rezultate pretraga u Kini i možda će se čak i povući iz zemlje nakon što je saznao da su hackeri otkrili e-mail naloge boraca za ljudska prava u toj zemlji.
Do promjena u stavu najvećeg internet pretraživača došlo je u utorak, iako je Google prethodno ponavljao da će se povinovati kineskim zakonima tako što će neka osjetljiva politička i društvena pitanja blokirati u pretragama. Ipak, nova dešavanja razbijesnila su borce za slobodu govora i neke dioničare koji smatraju da Google i Kina krše "ne budi zao" moto kompanije.

Kritike su poljuljale i suosnivača Googlea Sergeya Brina, koji je otvoreno svoje neslaganje sa prisustvom kompanije u Kini, piše Associated Press.

Prelomna tačka desila se nakon nedavnog hackerskog napada u Kini čiji je cilj bio upad u računare najmanje 20 velikih američkih kompanija i pribavljanje ličnih informacija o desetini aktivista za ljudska prava.

Generalni sekretar SAD-a, Hillari Clinton smatra da Googleove optužnice podižu zabrinutost i otvaraju pitanja. Clintonova je rekla da će zatražiti objašnjenje od kineske vlade o navedenom slučaju.

Zvaničnici Googlea planiraju razgovor za kineskim vlastima da vide postoji li način da pretraga ne bude cenzurisana. Ako dogovor ne bude postignut, Google je spreman da napusti Kinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: