Zaštita korisnika
2

Google na Play Storeu zabranio sve aplikacije za rudarenje kriptovaluta

Klix.ba
Foto: The Verge
Foto: The Verge
Google je unaprijedio svoju razvoju politiku Play Storea kako bi zabranio pojedine kategorije aplikacija, uključujući i aplikacije za rudarenje kriptovaluta.

Kada je riječ o aplikacijama za popularno rudarenje kriptovaluta, Google kaže kako su sada zabranjene, ali upravljanje kriptovalutama na daljinu i dalje je dozvoljeno.

Apple je nedavno također zabranio sve aplikacije za rudarenje kriptovaluta navodeći kako su jedine aplikacije za rukovanje kriptovalutom one koje se nalaze izvan pametnih uređaja.

Računari širom svijeta "rudare" za bitcoin i tako se takmiče. Na prvi pogled rudarenje izgleda kao legalna proizvodnja novca kod kuće za koju vam je potreban samo računar. Međutim, ukoliko nemate besplatnu struju ili jako optimizirane strojeve, rudarenje će biti veoma stresno, zahtjevno i uglavnom neisplativo.

Google je prije nekoliko mjeseci prvo zabranio reklamiranje kriptovaluta, potom je blokirao Chrome ekstenzije za rudarenje, a sad u potpunosti uklanja aplikacije za rudarenje.

Inače, Google je omogućavao ekstenzije za rudarenje kriptovaluta ukoliko bi developeri obezbijedili jasan proces logovanja i ukoliko bi ekstenzije služile isključivo za rudarenje. Nažalost, developeri su reklamirali svoje ekstenzije s drugačijom namjenom.

Prema mišljenju mnogih tehno stručnjaka, zabrana aplikacija za rudarenje kriptovaluta jasan je korak u procesu zaštite korisnika Googlea od hakera i napadača.

Pored ovih aplikacije, Google je na Play Storeu zabranio i aplikacije s reklamama, aplikacije koje su prilagođene za djecu, ali sadrže teme za odrasle, aplikacije kroz koje ljudi ili organizacije skrivaju svoju primarnu namjenu te aplikacije koje primoravaju korisnike da kliknu na neki oglas ili podnesu lične podatke prije korištenja aplikacije.