Zasad samo za Android
21

Google Maps "prepisao" od Wazea, dobio navigaciju u tunelima i "mrtvim" zonama

D. B.
Google je konačno "prepisao zadaću" od svoje druge GPS aplikacije Waze te je dodao podršku za Bluetooth beaconse, tako da korisnici imaju navigaciju u tunelima ili u drugim "satelitski mrtvim zonama".

Ova funkcija je široko rasprostranjena na Google Mapsu namijenjenom Androidu, no iOS verzija je još uvijek nema.

Bluetooth beaconsi su dizajnirani da omoguće navigaciju i informacije o saobraćaju "pod zemljom" gdje GPS signali ne mogu doprijeti. Poznati i kao Waze Beacons, riječ je o micro-controller hardveru niske energije koji šalje signal u jednom smjeru na mobitel ili tablet kompjuter bez preuzimanja bilo kakvih podataka od korisnika, navodi Google. Beaconsi su postavljeni pod zemljom u brojnim gradovima uključujući New York City, Pariz, Sydey, Rio de Janeiro i druge. Waze je prvi put lansirao funkciju 2016. godine.

Funkcija nije omogućena po defaultu, tako da ju je potrebno aktivirati. Pokretanjem aplikacije Maps potrebno je odabrati korake Settings - Navigation Settings i potom pronaći opciju Driving Options blizu dna liste. Tu se nalazi opcija Bluetooth tunnel beacons, koju je potrebno uključiti.

Funkcija se počela prikazivati nekim beta i drugim korisnicima u oktobru 2023. godine, no sada je široko dostupna i trebala bi znatno poboljšati navigaciju, posebno u nezgodnim tunelima s više traka i izlaza.

Ovo je najnovija u nizu novih funkcija Mapsa koje uključuju informacije o punjenju električnih vozila, AI funkcije, Immersive View i drugo.