Tehnologija
26

Google Maps pomaže osobama u invalidskim kolicima da nađu pristupačan lokal

Klix.ba
Google Maps je odlučio olakšati osobama u invalidskim kolicima tako što će im pomoći u potrazi za pristupačnim mjestima kada su pitanju objekti poput hotela i restorana.

Grupa Googleovih uposlenika koristila je 20 posto radnog vremena kako bi kreirala ovu opciju. Naime, kompanija dozvoljava uposlenicima da 20 posto vremena jedan dan u sedmici iskoriste za rad na projektima koji nisu vezani za njihova zaduženja. Međutim, mnogi uposlenici ne mogu pronaći vrijeme za nešto drugo.

Ipak, Rio Akasaka menadžer za Google Drive koji je radio na novoj opciji, kazao je da je koristio vrijeme za rad na proširenju opcija za pristupačnost Google proizvodima. Aksaka i 10 drugih uposlenika tokom proteklih godinu dana radili su na novim opcijama, a jedna od njih je pronalazak pristupačnih mjesta za osobe sa invaliditetom.

Skoro jedan od osam ljudi u SAD-u prošle je godine prijavio da se otežano kreće zbog invaliditeta, a udruženje Amerikanci sa invaliditetom je zahtijevalo da im budu dostupni svi javni i privredni subjekti, kao što su hoteli i restorani, koji su izgrađeni nakon 1992. godine. No, kad su u pitanju starije građevine, posebno u gradovima, promjene nisu uvijeko lako izvedive. Taj problem će sada riješiti Google Maps koji će osobama u kolicima pomoći da pronađu pristupačna mjesta kada su u pitanju ugostiteljski objekti.