Tehnologija
0

Google kupuje kompaniju Skybox Imaging za pola milijarde dolara

Anadolija
Kompanija Google kupuje Skybox Imaging, kompaniju koja proizvodi satelitske fotografije visoke rezolucije, za 500 miliona dolara.

Američki gigant Google odlučio je kupiti Skybox Imaging, kako bi mogli praviti fotografije iz vazduha i kako bi omogućili on-line pristup svojim satelitima iz udaljenih područja svijeta.

U kompaniji Skybox uposleno je 100 osoba, a njen kapital je porastao na 91 milion dolara.

Komentarišući kupovinu Skyboxa, generalni direktor Googlea Larry Page kazao je kako bi ova kompanija mogla predstavljati novi "put na Mjesec" Googlea.

Dodatni materijal Google planira nabavljati od više od hiljadu kompanija, među kojima su i firme DigitalGlobe i Astrium, a pomoću satelita Skyboxa koji su već u orbiti, poboljšat će kvalitetu i mogućnost zumiranja fotografije.

Kako bi Googleov kupoprodajni ugovor bio uspješan, mora ga potvrditi i Nacionalna agencija za okeane i atmosferu, kao i Federalna komisija za komunikacije.

Kompanija Skybox Imaging osnovana je prije pet godina u gradu Mountain View u državi California, a nalazi se 2,5 kilometra od Googleovog glavnog centra.

Godišnji prihod Googlea iznosi 55 milijardi dolara, a najveći dio prihoda dolazi od internet reklamiranja, javlja Anadolu Agency (AA).