Još jedna društvena mreža
0

Google će vas uskoro spajati s prijateljima

Sarajevo-x.com
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Eric Schmidt, izvršni direktor internetskog giganta Googlea, potvrdio je da trenutno rade na izradi društvene mreže, no istakao je kako njihova stranica neće biti "ubica" popularnog Facebooka.

Već nekoliko mjeseci u medijima se šuška o mogućoj društvenoj mreži Googlea, a to je i zvanično potvrđeno na konferenciji Zeitgeist.

No, internetski gigant se neće pokušati takmičiti s Facebookom ili Appleovim Pingom. Naime, plan Googlea je da osnovnim servisima dodaju elemente društvenih mreža i uklope ih u pretraživanje interneta.

"Uz vašu dozvolu, možemo vam pružiti kvalitetnije usluge ukoliko znamo više o tome ko su vaši prijatelji", kazao je Schmidt.

Prema pisanju "Wall Street Journala" Schmidt je na konferenciji istakao kako se nadaju da će imati pristup Facebookovim listama korisnika i da će na osnovu toga ljudi moći razvijati svoje socijalne mreže na Googleu.

"Najbolja stvar koju Facebook može učiniti jeste da nam omogući pristup svojim podacima, a ukoliko to ne bude moguće, postoje i drugi načini da se dođe do informacija", kazao je Schmidt, ne želeći dalje obrazlagati te "načine".

Izvori bliski Googleu tvrde da će se nova mreža zvati Google Me, a prema nekim najavama najviše elemenata društvene mreže bit će "ugrađeno" u videoservis YouTube, pa će tako korisnici znati koje videoklipove gledaju njihovi prijatelji.

Također, korisnici mreže Google Me će moći igrati igre popularne kompanije Zynge, koje su trenutno dostupne na Facebooku.

O privatnosti korisnika bilo je jako malo riječi na konferenciji. No, navodno će Google tražiti od korisnika da unesu svoje podatke, iste koje su unijeli i na Facebook, kako bi se omogućilo lakše povezivanje s drugim korisnicima.

Inače, Google je i ranije pokušavao osnovati društvenu mrežu, no u tome nisu baš imali uspjeha. Godine 2004. osnovali su stranicu Orkut, sličnu Facebooku, međutim site je zabilježio uspjeh samo u Brazilu i Indiji, da bi kasnije i tamo bio zaboravljen. Zatim je uslijedio Google Buzz, no nakon žalbi korisnika zbog propusta u postavkama sigurnosti i ta mreža je doživjela krah.

Šta će se desiti s mrežom Google Me, koja bi trebala biti u funkciji do kraja jeseni, ostaje da se vidi.