Tehnologija
0

Gates najavljuje izlazak "nasljednika" Viste

Sarajevo-x.com
Vlasnik Microsofta Bill Gates nagovijestio je da bi nova verzija operatvinog sistema Windows trebala izaći sljedeće godine.

Na sastanku u banci Inter-American Development je na pitanje o novoj verziji Microsoftovog operativnog sistema odgovorio da bi Windows 7 trebao biti završen nekad sljedeće godine.

Nakon ovog događaja, glasnogovornik Microsofta je izjavio da će nova verzija biti dostupna za upotrebu 2010., tri godine nakon januara 2007., kada je prvi put objavljena verzija Windows Vista.

Stručnjaci su, međutim, upozorili da su se Microsoftove procjene, u kontekstu vremena izlaska novih verzija operativnih sistema, pokazale isuviše optimističnim. Bill Gates je na skupu izjavio da s entuzijazmom gleda na promjene koje će donijeti Windows 7, ali nije naveo detalje tih promjena.

Gates je dalje naveo da je kompanija Microsoft započela razvojni program Windowsa 7 i da postoje naznake da je probna verzija pod imenom Milestone 1 već u upotrebi nekih od najvećih softwareovskih korisnika.

Nakon oficijelnog sastanka, glasnogovornik Microsofta je objasnio da je Gates govorio o prvim, probnim verzijama Windowsa, a ne o konačnom produktu.

U analizama historijskog razvoja Windowsa XP i Viste na web stranici Ars Technica stoji da je prošlo oko godinu dana od izlaska konačne probne verzije do izlaska verzije koja je otišla na prodaju, prenosi Reuters.