Već testiran
0

Finska kompanija će do kraja godine lansirati drveni satelit

D. B.
Iako satelit napravljen od drveta zvuči kao koncept iz vremena Leonarda da Vincija, finska kompanija Arctic Astronautic zaista želi lansirati jedan do kraja ove godine.

Radi se o mikrosatelitu WISA Woodsat napravljenom od šperploče, koji je tokom vikenda pomoću meteorološkog balona podignut 30 kilometara iznad Zemlje. Nalazio se u stratosferi kako bi se testirala njegova konstrukcija od šperploče u uvjetima sličnim onim koji vladaju u svemiru.

Satelit je je sadržavao selife štap kako bi dokumentovao svoje putovanje, kao i paket senzora Evropske svemirske agencije (ESA).

Kocku od četiri inča napravila je kompanija UPM Plywood, a ona predstavlja vakuumsku komoru koja je presvučena tankim slojem aluminij-oksida kako bi se spriječila degradacija zbog visoko reaktivnog kisika iznad Zemljine atmosfere.

Mali drveni sateliti se prave za jednostavnije radiokomunikacije, a mogu slati poruke i fotografije širom svijeta pomoću prijenosnih stanica na tlu. To su zapravo više održive verzije Arctic Astronuaticsovih kitsatsa, koji su osmišljeni kako bi ih koristili studenti u edukacijske svrhe.

Woodsatov let je trajao gotovo tri sata, a nakon toga je balon očekivano pukao te je satelit spušten na Zemlju. Uspješno je pronađen i to bez neočekivanih oštećenja.

Satelit će se u orbitu lansirati pomoću rakete Electron.

Drveni sateliti su jeftiniji i mnogo ekološki prihvatljiviji od aluminijskih i čeličnih.

Na svaku tonu čelika emituje se 1,9 tona ugljendioksida, odnosno 11,5 tona ugljendioksida u slučaju toe aluminija.