Rat simulacija
0

FIFA 11 ili PES 11?

Sarajevo-x.com
U posljednjih nekoliko godina, kada se sve uzme u obzir, "Konamijev" PES je zaostajao iza FIFA-e kompanije "EA sports", piše "Daily Mail".

Kompanija "Konami" jednostavno nije uspjela napraviti potpuno novu generaciju fudbalske simulacije za PS3 i Xbox 360, nego se umjesto toga oslonila na igru koja je nekada dobila sva moguća priznanja na konzoli PlayStation 2. Ovakva strategija kompanije je djelovala poput "autogola" i skupo je koštala "Konami" u utrci vodećih simulacija fudbala.

PES 2011 dolazi ove sezone sa promjenama u gameplayu i sa mnogim novim mogućnostima.

Na prvi pogled se čini da bi ova nova inkarnacija mogla biti dovoljno dobra da nadmaši "EA sports" i njihovu FIFA-u.

Prva stvar koja odlikuje novi PES je odlična grafika, a nakon nekoliko minuta igre dobija se dojam da se uveliko približio FIFA-inom gameplayu.

Došlo je do izmjena u dodavanju, dubinskim i dugim pasovima. Sada je to sve mnogo realističnije. Pri dodavanju je sada potrebno imati dobar pregled igre, a potrebno je i obratiti pažnju na pravac i jačinu dodavanja, kao i na pozicioniranje, što je omogućeno "Total Controlom".

Dodavanje i kreiranje prilika za golove nakon dobre odbrane daje osjećaj uzbuđenja.

Grafički igra izgleda odlično, stadioni su veliki i impresivni, a lica igrača su dosta dobro urađena. Replay je također jedan od najrealističnijih dijelova ove igre.

Online mečeve je bilo skoro nemoguće igrati na prethodnim igrama PES-a, ali je to sada ispravljeno tako da je kašnjenje stvar prošlosti.

Kada se pogleda sve gore navedeno, novi PES zvuči odlično, ali kada se uporedi sa FIFA-om, ipak se dobija utisak da je PES još uvijek na drugom mjestu.

FIFA 11 se čini kao unaprijeđena verzija FIFA-e 10 koja nastavlja dominirati nad svojim rivalom.

Grafika je unaprijeđena sa mnogo više detalja u odnosu na FIFA-u 10, sadrži neke fantastične animacije, poput karakterističnog trčanja Cristiana Ronalda. PES 2011 izgleda neprirodno kada dođe do tranzicije između animacija.

Druga stvar je "EA sportsov" "Pro Passing" koji eliminiše "ping pong" dodavanje koje je oduvijek kritikovano. To je igru učinilo realističnijom. Preciznost i jačina dodavanja je sada u potpunosti pod kontrolom onoga ko igra ovu igru, dok je kvalitet dodavanja stvar sposobnosti određenog igrača u timu. Naprimjer, Fabregasovo dodavanje će vjerovatno biti fenomenalno, dok će dodavanje Titusa Bramblea biti znatno lošije.

Također, golmani se sada puno bolje snalaze u situacijama "jedan na jedan".

Istina, "Konami" je zaista napravio korak naprijed u odnosu na PES 2010, ali to nije nešto što će ga staviti na prvo mjesto ispred "EA sportsa". Čini se da će i ove godine PES biti drugi najbolji kada se govori o fudbalskim simulacijama.