Rekord u brzini prenosa podataka
0

Fiber optičkim kablom za sekundu prebacili podatke 700 DVD-jeva

Sarajevo-x.com
Naučnici sa Instituta za tehnologiju u Karlsruheu su postavili rekord u brzini prenosa podataka fiber optičkim kablom koristeći se laserom. Za samo jednu sekundu su uspjeli prenijeti 26 terabajta podataka, što je jednako količini istih koja se može sačuvati na 700 DVD-jeva.

Njemački naučnici su razdvojili više od 300 boja svjetla u laserskoj zraci, od kojih je svaka kodirana svojim vlastitim nizom podataka, objavio je magazin Nature Phonetics.

Pokušaji da se usavrši prenošenje podataka telekomunikacijskim tehnologijama baziranim na svjetlu su doveli do značajnih otkrića u proteklih nekoliko godina. Nova tehnologija je omogućila povećanje brzine prenosa podataka.

Na prijemnom dijelu kabla se nalazi još jedan skup oscilatora koji se koriste za obrnut proces. Koristeći se ovom metodom, brzina kojom se prenose podaci je ograničena isključivo brojem korištenih lasera.

"Ekperimentom smo uspjeli prebaciti 100 terabajti podataka u sekundi, ali je problem u tome što je za to trebalo 370 lasera, a to je izuzetno skupo", rekao je za CNN koautor istraživanja Wolfgang Freude.

Freude je sa svojim kolegama otkrio kako replicirati sličnu brzinu pomoću samo jednog lasera sa jako kratkim impulsima. U njima se nalazi mnoštvo boja svjetlosti.

Kada dospiju u optički kabal, oko 325 boja može imati svoj zasebni protok podataka. Freudeov tim je prošle godine demonstrirao kako manji broj ovih boja može biti korišten za prenos više od 10 terabajti podataka. U najnovijem je eksperimentu su uspješno prenijeli podatke fiber optićkim kablom dužine 50 km, objavio je Daily Mail.