Košta 450 eura
6

Fairphone predstavio novi smartphone koji se lako popravlja i reciklira

D. B.
Kompanija Fairphone je predstavila svoj novi smartphone pod nazivom Fairphone 3.

Fairphone 3 je uređaj koji će biti moguće lako popraviti, ali i reciklirati kad to bude potrebno. Kompanija Fairphone vjeruje u dugotrajne mobitele koji će se lako popravljati, kao i da će takvi uređaj znatno smanjiti emisiju CO2.

Iz kompanije poručuju da se njihov novi smartphone lako popravlja jer je sastavljen od sedam modula. Radi se o sličnom pristupu kao i u slučaju prethodnog modela, Fairphonea 2. Međutim, kompanija se mučila s uslugom dugotrajnih popravki u prošlosti, pa je prekinula podršku za Fairphone 1 2017. godine jer nije mogla nastaviti proizvoditi rezervne dijelove. Inače, smartphone se pojavio 2013. godine.

Fairphone je koristio kalaj, volfram, zlato, bakar i plastiku. Kompanija radi i na unapređenju dobijanja kobalta, koji se koristi u proizvodnji litij-jonskih baterija, a koji se često rudari u uvjetima koji krše ljudska prava. Inicijative za recikliranje imaju za cilj nagrađivanje kupaca koji recikliraju stare mobitele kada kupuju Fairphone 3 u određenim zemljama, a kompanija radi i na poboljšanju zdravlja, sigurnosti i plata radnicima u fabrikama za proizvodnju smartphonea.

S obzirom da je kompanija fokusirana na održivost, specifikacije Fairphonea nisu ravne flagship modelima koje smo vidjeli ove godine. Smartphone ima 5,7-inčni Full HD ekran, stražnju kameru od 12 i prednju od 8 megapiksela, koristi Qualcommov Snapdragon 632 procesor te ima 4 GB RAM-a i 64 GB interne memorije. Napaja ga baterija od 3.000 mAh, koja se može zamijeniti.

Prodaja Fairphonea 3 počinje 3. septembra po cijeni od 450 eura.

Vezani članci